Restauracja Galicyjska
Niezapomniane smaki polskiej kuchni
ul. Pijarska 9, Kraków
W XVIII wiecznych Piwnicach starej kamienicy położonej w zaciszu Plant, uracza gości z całego świata i krakowian tym ,co najsmakowitsze w kuchni polskiej.
Restauracja Galicyjska , jak szlachecka kuchnia polska, najmocniej wabi smakami dziczyzny. Jest więc marynowany w jałowcu, rozmarynie i tymianku, a potem pieczony udziec z dzika i podawany w sosie z żubrówki.
Z dań rybnych zwraca uwagę polędwica z dorsza w sosie cytrynowym na risotto grzybowym.
Dla tych, którzy w 4-osobowym gronie chcą poznać większą gamę polskich smaków przygotowano płonący półmisek galicyjski, na którym pyszni się pieczona karkówka, gicz cielęca, polędwiczka wieprzowa i wołowe zrazy polskie.
Spośród zup koneser polskiej kuchni nie pominie grzybowej z łazankami. A na deser domowa szarlotka.
Wnętrze Restauracji skłania do niespiesznego biesiadowania.
Dyskretne dekoracje służą wyeksponowaniu urody zabytkowych cegieł, z jakich przed wiekami zbudowano ściany i sklepienia.
Spędzony tam czas dopełni wędrówkę po Krakowie niezapomnianymi wrażeniami kulinarnymi, które na długo zostają w pamięci.
Podobnie jak smak pitnego miodu, którego kieliszkiem żegna się tu każdego gościa.